Grundreceptet är från http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/crunchig-appelkaka och jag har modifierat det en aning. 

3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör, smält
ca ¾ dl sötmandel, hackad (kan uteslutas om man inte tål sötmandel)
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ¾ dl filmjölk/yoghurt 
1 tsk kardemummakärnor, mortlade

Fyllning
3 normalstora äpplen (eller 2 stora)
2 tsk malen kanel
ca 2 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på varmluft 180°C. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.

2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en mindre skål (detta ska strös över kakan).

3. Blanda ner hackad sötmandel till "smulet", i den lilla skålen.

4. Tillsätt kardemumma, vaniljsocker, ägg och filmjölk i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.

5. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.

6. Skala och riv äpplena. Rör ihop de rivna äpplena med kanel och strösocker. Lägg de rivna äpplena på smeten i formen. Pudra över mer kanel och strösocker.

7. Strö över smuldegen från den lilla bunken.

8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–45 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i bitar med en kniv. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde eller ät den i bitar som den är.

Supergod äppelkaka som jag inte tycker behöver sås eller visp till. 

Edit: Jag har även använt samma recept (fast bytte ut kardemumma mot lite citron då) och gjorde en hallonkaka istället. Blev jättegod den med!

/ S. 
baka, hallonkaka, kaka, äppelkaka,

Kommentera

Publiceras ej