Mommos vita julkakor
 
Bakdags
 
Mommos vita julkakor - receptet

250 g socker
250 g smör
1 ägg
1½ dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
400 g vetemjöl

Vispa (rumstempererat/mjukt) smör och strösocker till vitt skum, tillsätt det lättvispade ägget lite i taget och sedan vispgrädde. Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda i smeten. 

Ställ smeten i kylskåpet i minst nån timme. Har du väldigt varmt i köket - låt smeten stå i kylen (kaksmeten blir rätt kladdig om den blir varm) och ta ut lite åt gången. Kavla till en platta och skär ut små, runda, kakor. Grädda i ugnen i ca 175°C. Låt kakorna svalna, bred lite marmelad mellan två kakor (rulla ev. i florsocker). 
 
 Varning! Detta är världens godaste kaksmet
 
Jag rekommenderar att ta nån 'fast' marmelad (aprikos- eller jordgubbsmarmelad funkar tokbra i kakorna) annars blir det rätt rinnigt och kladdigt. Vi har kört BOBs squeezysylt senaste åren för att det är enkelt för ungarna att hjälpa till... men det blir som sagt rätt kladdigt... men gott ändå. ^^

De fyllda kakorna är goda omedelbums, men låter man dem stå i burk i kylen/skafferiet så blir de lite sega... och ännu godare enligt mig. 

/ S.

Ps. Dessa kakor går ju såklart att baka året om. I vår familj har dessa blivit 'julkakor' av nån anledning... kanske för att småkakor bara bakades före jul.
baka, julbak, julkakor, kakor, mommos vita kakor, recept,

Kommentera

Publiceras ej