ca 30-40 lussekatter/-bullar
100 g smör
5 dl mjölk
1 g (2 påsar) saffran
2 dl strösocker
250 g kvarg
50 g jäst
½ tsk salt
1 msk nystött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl
Pensling
ägg
Garnering
russin
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret. Tillsätt mjölk och saffran och låt blandningen bli fingervarm.
Smula jäst i en bunke och häll över en del av degvätskan och rör ut jästen.Tillsätt resten av degvätskan.
Tillsätt kvarg, kardemumma, salt, socker och sist mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper från kanterna. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
Lägg degen på lätt mjölat bakbord, arbeta den smidig, dela degen i två och rulla ut i två längder som du delar på ca 20 vardera.
Forma till lussekatter eller bullar och lägg på plåt (och garnera med russin).
Sätt ugnen på 225°C. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 min.
Pensla katterna/bullarna med uppvispat ägg (och strö över pärlsocker). Lussekatterna gräddas mitt i ugnen i 8–10 min.
Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.
Kommentera